Get Started Login Sign Up Contact

Ο Στέργιος Αράπογλου στα ΄Ελληνικά Ολοκαυτώματα΄

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ 38 ΗΜΕΡΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ km ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2365.4 km

ΚΡΗΤΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ 12 ΗΜΕΡΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ km στην ΚΡΗΤΗ 693 km

   Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, στο Μινωϊκό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου στην Κρήτη, ολοκληρώθηκε μία διαδρομή συνολικού μήκους 3064 km. Το εγχείρημα, με τίτλο ΄΄Στα Ελληνικά Ολοκαυτώματα΄΄, ένωσε σε μία νοητή γραμμή 65 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων, ώστε να αναδείξει το μέγεθος των θηριωδιών που διέπραξαν οι Γερμανοί εγκληματίες πολέμου στην πατρίδα μας, κατά τη χρονική περίοδο 1941 – 1944.

   Εκκίνηση δόθηκε το πρωΐ της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023 από το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου και χρειάστηκαν 50 ημέρες για να διανυθούν ολόκληρη η Ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια απ’άκρου εις άκρον η Κρήτη, στο σύνολο των τεσσάρων νομών της. Στα Μαράσια του Έβρου, με τον Γιάννη Κουφό, μπροστά από την προτομή της Βασιλικής Λαμπίδου, λίγο πριν την εκκίνηση του εγχειρήματος των ΄΄Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων΄΄

   Σκοπός του εγχειρήματος ήταν – και εξακολουθεί να είναι - η μεταφορά της ιστορικής γνώσης των Ολοκαυτωμάτων στις νεότερες γενιές, μέσω της εισαγωγής του μαθήματος της Τοπικής Ιστορίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους. Η μελέτη των επιπτώσεων που είχαν τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων κατακτητών στην πατρίδα μας είναι μία άλλη πτυχή που πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς, καθώς φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, μέσα από μια τραγική επαγωγική διαδικασία.

   Η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών, στα μνημεία και τα μουσεία των Ολοκαυτωμάτων, πρέπει να είναι υποχρεωτική, ώστε να διατηρείται η μνήμη τους στη νέα γενιά που αποτελεί και τον ισχυρότερο αποτρεπτικό παράγοντα για την επανάληψή τους στο μέλλον.