Get Started
Login Sign Up Contact the organizer
Mt. Olympus-Kalyvia, Greece
01 - 03 May 2020
Paraglider Paraglider
Cross Country

Blog

Kalyvia weather!

2020-01-20 21:56
.

OLYMPUS X/C OPEN 2020-WELCOME!

2020-01-20 21:32
Σας καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Αγώνα Λίγκας που διοργανώνει το Αεραθλητικό Σωματείο Ολύμπου Ελασσόνας στα Καλύβια Ολύμπου! Σας περιμένουμε το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς του 2020 για να πετάξουμε μαζί σε αυτή την δημοφιλή περιοχή σε μια προσπάθεια της ΑΣΟΕΛ, να ξαναζωντανέψει το Αλεξίπτωτο πλαγιάς, αγωνιστικά, στον Όλυμπο! 


.

Event info

Περιφερειακός Αγώνας (Λίγκα)
Α/Π 2020                 
OLYMPUS X/C OPEN 2020
FAI cat2 Όρος Όλυμπος, Καλύβια, Δήμος Ελασσόνας
1-3 Mαίου 2020

Ο Αεραθλητικός Σύλλογος Ολύμπου  Ελασσόνας -ΑΣΟΕΛκατόπιν ανάθεσης από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία  συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με την υποστηριξη του Δήμου Ελασσόνας Πανελλήνιο αγώνα αποστάσεων 3ήμερης διάρκειας και προσκαλεί όλα τα σωματεία να λάβουν μέρος σε αυτόν. Ο αγώνας προσμετρά στην αξιολόγηση των σωματείων και αποτελεί μερικό κριτήριο για την συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Αλεξιπτώτου Πλαγιάς που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας το έτος 2021 σε αντίστοιχες διοργανώσεις.

Τα σωματεία που επιθυμούν να λάβουν μέρος με αθλητές τους, στους εν λόγω αγώνες, καλούνται να στείλουν συμπληρωμένο το σχετικό έντυπο στον διοργανωτή το αργότερο έως την Δευτέρα 27  Απριλίου 2020. 

O αγώνας αυτός είναι ο 2ος αγώνας Λίγκας του φετινού επίσημου αγωνιστικού προγράμματος της ΕΛΑΟ  και  επίσης διεθνής αγώνας -OPEN ενταγμένος στο αγωνιστικό πρόγραμμα και της Διεθνούς Αεραθλητικής Ομοσπονδίας FAI

Local Rules

Ο αγώνας θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους τρέχοντες αγωνιστικούς κανονισμούς ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ που είναι δημοσιευμένοι στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αλεξιπτώτου Πλαγιάς 

Κανονισμός Αγώνων

FAI: Sporting Code, General Section,  κεφ 4 and 5

CIVL: Sporting Code, Section 7 Common, κεφ 12.

CIVL: Sporting Code, Section 7 A.

CIVL: Sporting_code_s7a-xc-civl_gap_2018

 • Ο Διευθυντής Αγώνων διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα απόρριψης της συμμετοχής οποιουδήποτε πιλότου που κρίνει πως το επίπεδό του δεν είναι αντίστοιχο με τις απαιτήσεις του αγώνα. 
 • Κάθε αθλητής που θα πετάξει στα πλαίσια του αγώνα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο αθλητικό μητρώο της ΕΛ.Α.Ο. και να είναι κάτοχος Κάρτας Υγείας Αεραθλητή
 • Στον αγώνα οι αθλητές μπορούν να πετάξουν με πιστοποιημένες πτέρυγεςEN: A, B, C, D και DHV: 1, 1-2, 2, 2-3, 3, CCC.  
 • Τα σωματεία που θα δηλώσουν αθλητές για συμμετοχή, θα πρέπει να μην έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με την ΕΛΑΟ.
 •  Όσοι κάνουν εγγραφή στον αγώνα  υποχρεούνται να έχουν ασφαλιστική κάλυψη υπέρ τρίτων και προσωπική ασφάλεια, ιδιωτική ή δημόσια.
 •  Όλοι οι συμμετέχοντες θα προσκομίσουν η θα συμπληρώσουν στην γραμματεία του αγώνα τα απαραίτητα έντυπα εγγραφής.
 • Όλοι οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στον αγώνα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.livetrack24.com/events/olympusleague/register/el
 • Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να χρησιμοποιούν  την εφαρμογή του livetrack24. Για την παρακολούθηση της ασφάλειας όλων των πιλότων στον αγώνα, την σωστή οργάνωση της περισυλλογής αλλά και την γρήγορη συλλογή των αποτελεσμάτων του τασκ για την έκδοση των αποτελεσμάτων είναι υποχρεωτικό κάθε πιλότος να διαθέτει συσκευή livetracking ή πρόγραμμα livetracking για android.
   Κάντε εγγραφή στο  www.livetrack24.com,   κατεβάστε την εφαρμογή  TTLiveTrack24  στο κινητό σας και ρυθμίστε Σε περίπτωση προβλήματος αυτόματης λήψης του αρχείου της πτήσης οι αθλητές θα μπορούν να "ανεβάσουν" την πτήση τους, στην σελίδα του TASK της ημέρας στο SCORE LIST δίπλα στο όνομα τους. Σχετικά με τις λεπτομέρειες και χρήση των εφαρμογών αυτών, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν αναλυτικά το απόγευμα της Πέμπτης 30/04/2020 στην γραμματεία.

Ασφάλεια πτήσεων 

Στο πρώτο γενικό briefing θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πιλότων που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Ασφάλειας και Τασκ που θα συνεργαστούν με τους διοργανωτές για την καλύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των αγωνιστικών πτήσεων.  
Ένα task μπορεί να ανασταλεί λόγω ακατάλληλων συνθηκών ή να διακοπεί κατά την διάρκειά του για λόγους ασφαλείας. Οι πιλότοι της επιτροπής ασφάλειας αλλά και κάθε πιλότος ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιώντας την επίσημη συχνότητα ασφάλειας του αγώνα, μπορούν να αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους για τις καιρικές συνθήκες στον ΔΑ αν τους ζητηθεί ή με δική τους πρωτοβουλία ως εξής: 
α) Όνομα πιλότου,
 
β) ύψος και πυλώνας,
 
γ) συνθήκες πτήσης ως εξής:
 
Level 1:  οι συνθήκες πτήσης είναι καλές
Level 2:  οι συνθήκες είναι λίγο δύσκολες αλλά οι πτήσεις μπορούν να συνεχιστούν με κάποιες προϋποθέσεις, πχ πόσο ύψος πρέπει να έχουν οι πιλότοι για να πάρουν τον πυλώνα με ασφάλεια.
Level 3: οι συνθήκες πτήσης είναι επικίνδυνες.
Ο ΔΑ είναι ο μόνος αρμόδιος για την τελική ενημέρωση των πιλότων στην συχνότητα ασφαλείας και ο μόνος που μπορεί να δώσει την τελική εντολή για την διακοπή του task. 

Airspace

http://airspace.xcontest.org/app/overview

Info about Flying here

Η απογείωση στην θέση Τουρτοφωλιά (40°01'25.71"B- 22°16'40.66"E , 1230μ.) στα Καλύβια Ελασσόνας βρίσκεται απέναντι από μια πανέμορφη κοιλάδα, έχει πολύ καλή κλίση και χωράει άνετα οκτώ ανεπτυγμένα αλεξίπτωτα. Πετιέται με ΝΔ Δυτικούς– ΒΔ  ανέμους από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Η πτήση μπορεί να είναι πολύωρη, με πολύ οργανωμένα θερμικά ή δυναμικό κατά μήκος της μεγάλης κορυφογραμμής, με φανταστική θέα. Ιδανικό μέρος για προπονήσεις πτησεις μεγάλων αποστάσεων και φυσικά για αγώνες και έχουν γίνει αρκετοί στο παρελθόν .

Ρεκόρ περιοχής 

Leonardo: Δείτε πτήσεις από αυτήν την απογείωση

Καιρός στην περιοχή 

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Από πολύ νωρίς ο Όλυμπος επιλέχθηκε από τους αεροπόρους του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και του Αιωροπτέρου για την πραγματοποίηση τόσο πτήσεων προπόνησης όσο και αγώνων

Αγώνες που έχουν γίνει στην περιοχή: 

 • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτέρων 1998
 • Προπαγκόσμιο Πρωτάθλημα ταχύτητας Αιωροπτέρων  1999
 • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτέρων 1999
 • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς 1999
 • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Αιωροπτέρων 2000
 • Πανελλήνιο Κύπελλο Αλεξιπτώτου Πλαγιάς 2001
 • Προπαγκόσμιο Κύπελλο Αλεξιπτώτου Πλαγιάς 2001
 • Μετά από μακρά περίοδο αγωνιστικής απραξίας στην περιοχή έγινε ένα αγωνιστικό τασκ στα πλαίσια Πανελλήνιου Αγώνα Λίγκας Αλεξιπτώτου Πλαγιάς που διεξαγόταν στην Δεσκάτη Γρεβενών, το 2016 

Από το 2017  ιδρύθηκε το Αεραθλητικό σωματείο ΑΣΟΕΛ με πολλούς στόχους για την εκ νέου δραστηριοποίηση της περιοχής και την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την βελτίωση και επέκταση των υποδομών του αεραθλητισμού στον Όλυμπο 

Η διοργάνωση Πανελληνίων αγώνων αλλά και η προσέλκυση αθλητών για την πραγματοποίηση πτήσεων επιδόσεων και προπονήσεων είναι βασικοί στοχοι της ΑΣΟΕΛ ώστε να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανεμοπορικές δυνατότητες της περιοχής του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής!


Waypoints


FS GeoFormat CompeGPS GPX KML CUP

Printable Waypoints Map

How to get here

Η γραμματεία του  αγώνα βρίσκεται στο χωριό Καλύβια στην κεντρική πλατείαAccommodation •  Jayne's Rooms 50€ δίκλινο 40€ μονόκλινο              
 • H διαμονή των αθλητών μπορεί να γίνει με κατασκήνωση στο σχολείο των Καλυβιων,και στο γήπεδο που διαθέτει αποδυτήρια, ντουζιέρες και τουαλέτες.

Area Info & Activities

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας, υψόμετρο 2.918,80 μέτρα) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια . Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του όρους Ολύμπου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη θέση που είναι γνωστή με το όνομα «Σκαμνιώτικες Μαγούλες» . Η Ιερά Μονή απέχει 28 χλμ. από την Ελασσόνα. Η χρονολογία ίδρυσής της τοποθετείται στα μέσα 16ου (εποχή πρώιμης τουρκοκρατίας), σύμφωνα με την επιγραφή του καθολικού της Μονής που αναφέρει την ανακαίνισή του το 1633 και του βιβλίου της προθέσεως που επιβεβαιώνει ότι η Μονή λειτουργούσε το 1602.

Selection and entry fee

Οι συμμετέχοντες στον αγώνα FAI 2 πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό Αγώνων Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και το Ενημερωτικό Δελτίο της ΕΛΑΟ :

1) Κάθε αθλητής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο αθλητικό μητρώο της Ε.Λ.Α.Ο, να είναι  τουλάχιστον Χειριστής επιπέδου Π. και να φέρει μαζί του το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας που εκδίδει η ΕΛΑΟ και την ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΗ

2) να είναι ασφαλισμένος για αστική ευθύνη έναντι τρίτων.

3) να έχει ασφαλιστική κάλυψη για ατυχήματα σε αναγνωρισμένο ασφαλιστικό φορέα, δημόσιο  ή ιδιωτικό, την οποία θα δηλώσει σε σχετικό έντυπο στην γραμματεία του αγώνα

Στον αγώνα οι αθλητές μπορούν να πετάξουν με πιστοποιημένες πτέρυγες EN: A, B, C, D,  DHV: 1, 1-2, 2, 2-3, CCC

Όλοι οι συμμετέχοντες θα συμπληρώσουν στην γραμματεία του αγώνα τα σχετικά έντυπα εγγραφής τους και ΥΔ απαλλαγής ευθυνών.

Το κόστος συμμετοχής είναι 60 ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει με τραπεζική κατάθεση εως την 20 Απριλίου 2020 στον παρακάτω λογαριασμό

Πέραν της ημερομηνίας αυτής το κόστος συμμετοχής θα είναι 80 ευρώ.

Στοιχεία τραπεζικής κατάθεσης IBAN:Alpha Bank  GR0501403050305002002005873

Δικαιούχος : ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Όλα τα έξοδα εμβάσματος πρέπει να επιβαρύνουν αποκλειστικά τον κάθε εντολέα.

Αποστολή αποδεικτικού κατάθεσης στο

mail: olympusaeroclub@gmail.com

Καλύπτονται: γραμματειακά-scoring, μπλουζάκι του αγώνα, καθημερινό κολατσιό , μεταφορές-περισυλλογή, δείπνο Σαββάτου


Guests

Όσοι φίλοι πιλότοι θέλουν να πετάξουν στην περιοχή τις μέρες του αγώνα ως επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις παροχές της διοργάνωσης με κόστος συμμετοχής 50 ευρώ και πρέπει να κάνουν την εγγραφή τους στο σαιτ του αγώνα https://www.livetrack24.com/events/olympusleague/register/el

Στην διοργάνωση μπορεί να υπάρξει περιορισμένος αριθμός επισκεπτών και αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετοχών στον αγώνα.

Οι απογειώσεις των πιλότων - επισκεπτών θα γίνονται μετά από συνεννόηση με τους διοργανωτές ώστε να μη ενοχλούν τις απογειώσεις ή τις πτήσεις των αγωνιζομένων.

Η περισυλλογή θα γίνεται σε κεντρικούς οδικούς άξονες μέσα στα χρονικά πλαίσια του αγώνα και εντός της καλυπτόμενης περιοχή (task) του αγώνα.

Η πληρωμή θα γίνει με τραπεζική κατάθεση έως τις 20 Απριλίου 2020 στον παρακάτω λογαριασμό:Alpha Bank 

IBAN: GR0501403050305002002005873

Δικαιούχος : ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Πέραν της ημερομηνίας αυτής το κόστος συμμετοχής θα είναι 60 ευρώ.

Όλα τα έξοδα εμβάσματος πρέπει να επιβαρύνουν αποκλειστικά τον κάθε εντολέα.

Αποστολή αποδεικτικού κατάθεσης στο:

mail: olympusaeroclub@gmail.com 


Competition schedule

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ελεύθερη προπόνηση

20:00 - 21:00 Εγγραφές

Παρασκευή 1 Mαίου  2020  1η Αγωνιστική  

08:00-9:00 Εγγραφές 

10:00 : Γενική Ενημέρωση Αθλητών 

11:00   Αναχώρηση προς Απογείωση

12:00   TaskBriefing - Ενημέρωση Αγώνα στην Απογείωση

13:00   Έναρξη Αγώνων

18:00   Λήξη Αγώνα

19:00   Συλλογή στοιχείων πτήσης

Σάββατο 2 Μαΐου  2020  2η Αγωνιστική 

 9:00-9:30-Εγγραφές

10:00 :Ενημέρωση Αθλητών 

11:00   Αναχώρηση προς Απογείωση

12:00   TaskBriefing - Ενημέρωση Αγώνα στην Απογείωση

13:00   Έναρξη Αγώνων

18:00   Λήξη Αγώνα

19:00   Συλλογή στοιχείων πτήσης

21:00   Επίσημο Δείπνο

Κυριακή 3 Mαίου 2020   3η Αγωνιστική

10:00 :Ενημέρωση Αθλητών 

11:00   Αναχώρηση προς Απογείωση

12:00   TaskBriefing - Ενημέρωση Αγώνα στην Απογείωση

13:00   Έναρξη Αγώνων

17:00   Λήξη αγώνα

18:00   Συλλογή στοιχείων πτήσης

19:00   Απονομή Επάθλων

          

Prizes and competition categories

Στο τέλος της αγωνιστικής συνάντησης θα απονεμηθούν κύπελλα :

-στους τρεις πρώτους νικητές της αγωνιστικής συνάντησης/ OVERALL

-στους τρεις πρώτους νικητές της κατηγορίας FUN/ ΕΝ Β 

-στους τρεις πρώτους νικητές της κατηγορίας SPORT/ ΕΝ Β και ΕΝ C .

-στις 3 πρώτες γυναίκες- αν υπάρχουν περισσότερες απο τρείς

Organization

The event is organized by Olympus and Elassona Aeroclub  on behalf of the Creek Air Sports Federation (NAC of Greece) and  Hellenic Paragliding Committee

Officials

 • M. Director: Πριβαρτιτσάνης Τάσος
 • Safety manager: Χαλκιάς Φίλιππος
 • Nac/ Hellenic Paragliding Committee person: Ραπάνου Γιώτα
 • METEO briefing: Τσούκας Ευάγγελος 
 • Scoring:  Μίσκος  Πέτρος
 • Retrieve  manager: θα οριστεί 

Contact Info

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥMΠΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

e-mail : olympusaeroclub@gmail.com

 • Σαμαράς Αβραάμ +306979675513
 • Μάκος Αριστοτέλης +306983508282
 • Τσαϊρίδης Παναγιώτης +306932418270
Contact the organizer